22.04.2012 20:41

Za betlémy na jižní Moravě

 

 

Krásné letní počasí nás vybízí k cestování. Pro betlemáře je hezký zážitek, uvidí-li nějaký pěkný betlém, třeba že není vánoční období. Proto vám nabízím několik tipů, kde je možno vidět betlémy i v parném létě na jižní Moravě.

 

    V Brně můžeme vidět na kazatelně gotického kostela sv. Jakuba, pěkný reliéf Narození Páně a v minoritském kostele sv. Janů v kapli, v níž je Loreta a Svaté schody, ve vitrínách torzo barokního betléma s oblékanými figurkami neznámého původu.

    Dále vám doporučuji při cestě kolem Jimramova nebo si tam udělat výlet a zastavit se v budově bývalé katolické školy u sv. Jana na náměstí v Jimramově. Ve stálé expozici  v Síni rodáků Jimramovska s originálním dioramatem Broučků od nár. umělce Jiřího Trnky nalezneme expozice Život a dílo Jana Karafiáta, zdejšího rodáka, a Život na Vysočině s mechanickým betlémem místního řezbáře p. Pivoňky. Síň rodáku Jimramovska je přístupná v červenci a srpnu denně od 10 hod. - 12 hod. od 13 hod. - 15 hod. Bližší informace na tel. č. 604 888 933 pí  Miroslava Procházková.

    Na území města Olešnice na Moravě existuje několik unikátních kulturních památek, mezi nimiž na olešnickém náměstí dominuje nedávno opravený  kostel  sv.  Vavřince,  v jehož předsíni je celoročně vystaven betlém dovezený z Izraele přímo z města Betléma. Figurky jsou vyřezané vždy z jednoho kusu olivového minimálně 200 let starého dřeva.  Certifikát s datem 17. listopadu 2007 potvrzuje, že byl tento betlém posvěcen v chrámu Narození Páně tamním duchovním správcem, a to přímo v deklarovaném místě narození Ježíše Krista v jeskyni pod chrámem v Betlémě.

    Další pěkný betlém nalezneme v poutním kostele Narození Panny Marie ve Vranově   u Brna. Jesličky, jejichž sošky z lipového dřeva roku 1946 – 1950 zhotovil František Bartoš, akademický sochař v Hradci Králové, se nacházejí v boční kapli chrámu od roku 1970.

    Přeji všem, kdo se vydají na letní cesty za betlémy, mnoho pěkných zážitků.

 

Mirek Andrle

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Betlemáři Jižní Moravy